FAQ Undertak & Ljudabsorbenter

Här finner du svaret på de vanligaste
frågorna om undertak, ljudabsorbenter och akustik. 

Hittar du inte svaret du söker är det bara att kontakta oss!

Ett undertak är ett system av undertaksplattor med eller utan konstruktion som monteras direkt mot eller med ett mellanrum mot det redan befintliga bjälklaget.

Det finns olika typer av undertaksplattor och undertakslösningar som monteras på olika sätt, här är två av dom absolut vanligaste sätten;

  • Undertaksplattor som monteras i synligt bärverk. Detta undertak har ett system som normalt består av vägglist, bärprofiler och tvärpofiler. För att montera detta undertak brukar man börja med att fästa vägglisten mot befintlig vägg, därefter pendla ned bärprofilerna till önskad höjd och sedan klicka i tvärprofilerna. Efter systemet är färdigt lägger man i undertaksplattor i det modulanpassade bärverket. 
  • Undertaksplattor som limmas direkt mot befintligt bjälklag. Detta undertak är till för den som främst är ute efter ljudabsorberande undertaksplattor med en låg konstruktionshöjd. För att få undertaksplattor som klarar ljudabsorbtionsklass A krävs det att man väljer en skiva som är 40mm när man fäster undertaket direkt mot befintligt bjälklag.
  • Frihängande ljudabsorbenter likt Ecophon Solo. Denna typ av designade ljudabsorbenter monteras enligt principen att man skruvar in absorbentankare eller spiralskruvar direkt i ljudabsorbenten, därefter använder man sig av wire och wirelås. Med ett wirelås kan man enkelt justera höjden på ljudabsorbenten. Produkter som Ecophon Solo kan monteras direkt ifrån befintligt tak alternativt hängas upp via ert befintliga undertak.

En ljudabsorbents primära funktion är att dämpa ljudet. En viktig skillnad mot ljudisolerande produkter är således att en ljudabsorbent inte behöver hindra ljudet ifrån att gå igenom produkten. Standard på kontor, verkstäder, förskolor med flera är att man monterar undertaksplattor för att det är den effektivaste platsen att få upp en tillräcklig mängd ljudabsorbenter för att skapa en behaglig ljudmiljö.

Isolerande produkter är inte riktigt vår sysselsättning, så oftast är svaret på denna fråga tyvärr nej. Våra undertaksplattor och väggskivor är ljudabsorbenter där dess funktion framförallt är avsedd att skapa en bra ljudmiljö i rummet du befinner dig i och inte mellan olika utrymmen. Dock kan en kombination av ljudabsorbenter och ljudisolerande produkter hjälpa varandra för att skapa den ljudmiljö ni är ute efter.

Undertaksplattor kommer i flertalet olika kantutföranden för att skapa olika typer av undertak. Kantutförandet är det som avgör hur skivan kan monteras i bärverket och hur det kommer att se ut. Till exempel om det är en rakt skuren undertaksplatta kan den monteras i ett synligt bärverk som skapar ett rutnät av ert undertak.

  • Kant A – Undertaksplattor i kant A är det vanligaste utförandet av undertak på marknaden. Undertak i kant A består av en rakt skuren undertaksplatta som monteras i ett synligt bärverk. 

 

  • Kant B – Är lätt fasade, kantmålade undertaksplattor som man fäster direkt mot befintligt bjälklag. Är det en mineralullsskiva (ex. glassull eller stenull) limmar man upp kant B undertaksplattor, är skivorna istället i gips eller träull skruvar man upp undertaket. Ett perfekt undertak för er som har krav på att taket ska bygga ned så lite som möjligt.

 

  • Kant C – Ett undertak som till stor del påminner om Kant B. Dessa undertaksplattor har dock ett fräst spår runt hela akustikskivan för att kunna jämna ut undertaket om befintligt bjälklag är ojämnt.

 

  • Kant D / Ds / X / D2 – Detta kantutförande är ett undertak med dold konstruktion. Undertaksplattor i dessa kanter ser lite olika ut ifrån olika producenter (Ecophon, Rockfon, Paroc med flera) men principen är detsamma; Undertaksplattorna döljer bärverket men skivorna går fortfarande att demontera för att ni smidigt ska kunna komma åt installationer ovanför ert undertak.

 

  • Kant Dg / M – Undertaksplattor som ger ett svävande intryck med delvis dolt bärverk. Undertaksplattorna lämnas med en glipa mellan varandra för ett delvis synligt bärverk, monterar man detta undertak med ett bärverk i en mörk kulör är det svårt att se konstruktionen vilket gör att det ser ut som att dessa undertaksplattor svävar.

 

  • Kant E – Dessa undertaksplattor är likt kant A ett undertak med synligt bärverk. Men kant E har en nedsänkt kant vilket skapar skuggeffekter till ert undertak. Fördelen med undertaksplattor i detta kantutföranden är att ni får ett mer designat utseende på ert undertak men fortfarande har väldigt lätt att flytta undertaksplattorna för att enkelt komma åt installationer ovan ert undertak.

 

  • Övriga kanter – Idag finns det många fler kanter på marknaden till undertak. De undertaksplattor nämnda ovan är de absolut vanligaste men det kommer ständigt nya undertak. Vi håller oss alltid uppdaterade och hjälper självklart till med att svara på frågor om andra alternativ.
  • Glasull – Ecophon använder glasull i sina ljudabsorbenter och undertak. Idag använder Ecophon över 70% återvunnet glas och detta återfinns i alla deras undertaksskivor. En stor fördel med glasull är att den är väldigt lätt att hantera och klart mycket lättare viktmässigt än många andra material i undertak, detta medför att vikten på paketen minskar och att alla transporterna blir miljövänligare.

 

  • Stenull – Rockfon och Parafon använder stenull i sina undertaksskivor och väggabsorbenter. Exempelvis innehåller den designade ljudabsorbenten Parafon Step stenull. Den absolut största fördelen med ett undertak i stenull är brandklassning, en undertaksskiva i stenull är obrännbar.

 

  • Gips – Gyptone och Knauf Danoline är två producenter av undertak som använder gips. Även om gips är ett mer svår hanterligt material i form av vikt så finns det andra fördelar med gips som undertak. T.ex kan man lättare skapa olika typer av mönster i undertaksskivorna, idag finns exempelvis undertak i gips med runda- och fyrkantigahål.

 

  • PET – Akustikmiljös EcoSund är tillverkat av 50% återvunnen PET. Fördelen med denna typ av undertak är att den är helt fri från lim och bindelmedel. Materialet i undertaket är dessutom väldigt lätt.

 

  • Träull – Baux Troldtekt och Träullit är tre leverantörer av undertak och väggabsorbenter i träull. Träull är ett hållbart, värmeisolerande byggmaterial som är helt fritt från kemikalier och giftiga ämnen. Det naturliga utseendet har på senare tid gjort produkten väldigt populär, där Baux har presenterat flera nya designlösningar på undertak och väggabsorbenter av träull.

Undertaks priserna varierar väldigt mellan olika produkter. Det finns mängder av olika kantutföranden och materialval till ett undertak. Material som glasull, stenull och träull för att nämna några. Det finns standardskivor med god ljudabsorption för under 200kr/kvm, samtidigt som det unika designade undertak med ett pris på tusentalskronor per kvadratmeter.

För att montera ett undertak behöver man normalt följande verktyg och redskap;

  • Stege alternativt rullställning
  • Skruvdragare
  • Slagborrmaskin
  • Korslaser 
  • Plåtsax
  • Tumstock
  • Brytbladskniv
  • Snickarpenna
  • Bomullshandskar